Doneer nu!

EDS

EHLERS DANLOS SYNDROOM
Wat is het?

Ehlers Danlos Sydroom is een verzamelnaam voor een zeldzame groep bindweefselaandoeningen. Er zijn 13 verschillende typen binnen de nieuwste classificering uit maart 2017, Het klassieke(cEDS) en hypermobiele(hEDS) type zijn de meest voorkomende. Doordat er 13 verschillende typen bestaan, zijn de verschillen in symptomen van patiënt tot patiënt aanzienlijk.

EDS kenmerkt zich vooral door hypermobiliteit van de gewrichten, een kwetsbare huid, slechte wondgenezing, snel blauwe plekken en bindweefselzwakte. Ook de weefsels van diverse organen (hart, maag, darmen, baarmoeder en bloedvaten) kunnen bij bepaalde types beschadigen en/of klachten geven. Hierdoor hebben EDS-patiënten vaak (chronische) pijn en last van vermoeidheid. EDS is een chronische aandoening met een progressief uiterlijk. Symptomen kunnen tussen patiënten zeer verschillend van aard en ernst zijn. De lichamelijke klachten hebben vaak ingrijpende invloed op de kwaliteit van leven.

Wat is eraan te doen?

EDS is niet te genezen. Door het inzetten van symptomatische therapie kunnen complicaties worden voorkomen of nadelige gevolgen worden behandeld, bijvoorbeeld met pijnstilling. Vaak is het noodzakelijk hulpmiddelen (silversplints, rolstoel, woningaanpassing) in te zetten.

Meer lezen?

https://ehlers-danlos.nl/over-ehlers-danlos/wat-is-het
https://www.erfelijkheid.nl/ziektes/ehlers-danlos-syndromen