Doneer nu!

POTS

Posturaal Orthostatisch Tachycardie Syndroom
Wat doet dat met je.

Elke keer als je op gaat staan, voel je je naar, je wordt duizelig, misselijk, kunt niet meer helder denken en je hartslag is torenhoog. Dit blijft zo totdat je gaat zitten of liggen.

Wat is POTS.

POTS is een vorm van Orthostatische Intolerantie.
POTS is een syndroom waarbij je last hebt van overeind zijn. Je bent als het ware allergisch voor de zwaartekracht. Staan geeft de meeste klachten, maar ook lopen en zelfs zitten geven vaak problemen. In die posities ervaren patiënten met POTS allerlei klachten: ze voelen zich licht in het hoofd of hebben het gevoel dat ze flauwvallen en hebben vaak andere symptomen zoals hoofdpijn en een slap of juist gejaagd gevoel. Daarnaast is er een meetbaar criterium voor POTS; binnen de eerste 10 minuten nadat je van een liggende naar staande positie gaat stijgt de hartslag met minimaal 30 slagen per minuut en /of gaat boven de 120 slagen per minuut. Dit alles zonder dat de bloeddruk sterk daalt.
Het autonome zenuwstelsel functioneert niet goed.

POTS is niet zeldzaam maar wel redelijk onbekend. De combinatie EDS en POTS komt wel vaak voor.

Wat gaat er mis in het lichaam als iemand met POTS gaat staan?

Bij iedereen die gaat staan zakt er een deel van je bloed naar je buik en benen. Dit komt door de zwaartekracht. Omdat er dan niet meer genoeg bloed naar het hart stroomt is het voor het hart moelijker om genoeg bloed verder omhoog naar de hersenen te pompen. Bij gezonde mensen wordt dit in no time gecompenseerd. De hartslag versnelt, de aderen in de benen vernauwen en na enige tijd maken ook de nieren extra bloed aan , waardoor weer een normale hoeveelheid bloed de hersenen bereikt.

Maar bij iemand met POTS gaat er iets mis. De aderen in de benen trekken niet voldoende samen, en/of de hoeveelheid bloed in het lichaam is te laag, waardoor er te weinig bloed naar het hoofd stroomt. Ter compensatie gaat het hart nog sneller slaan. Vaak voorkomt dit dat een POTS-patiënt flauwvalt, maar krijgen de hersenen alsnog niet voldoende bloed aangeleverd om echt goed te kunnen werken. Symptomen als duizeligheid, concentratieproblemen, hartkloppingen, zwarte vlekken voor de ogen en een allesoverheersende drang om te gaan zitten of liggen zijn het gevolg.

Wat is eraan te doen?

POTS is nog niet te genezen en voor het grootste gedeelte moeten patiënten ermee leven dat ze minder lang kunnen staan en overeind zijn. Sommige patiënten hebben baat bij het dragen van steunkousen, door extra vocht en zout te nuttigen en door de conditie op peil te houden of te verbeteren. Ook is medicatie in sommige gevallen een optie.

Meer lezen?

https://ditispots.nl
http://dysautonomiainternational.org